Aktualności

14.10.2010

Elektroniczny kelner

Jak w nowoczesny sposób przywołać kelnera? Bardzo prosto, naciskając zaledwie jeden guzik

Do wezwania kelnera wystarczy naciśnięcie przycisku
Do wezwania kelnera wystarczy naciśnięcie przycisku

To propozycja firmy ADITH, która prezentuje podczas targów GASTRO-TECH nowoczesne systemy informatyczne do wykorzystania w gastronomii.

Tzw. CALL WAITER SYSTEM jest w Polsce nowością. Każdy stolik w restauracji wyposażony jest w przycisk, który połączony jest z pagerem noszonym przez kelnera mającego przypisane konkretne stoliki. Klient naciskając przycisk, wzywa kelnera. System połączony jest także z kuchnią, co znacznie ułatwia trójstronną komunikację, jednocześnie usprawniając i skracając proces zamawiania.

Ciekawym rozwiązaniem jest także palmtop, na którym kelner zapisuje zamówienie. Urządzenie przekazuje informacje bezpośrednio do kuchni, gdzie przygotowywane są potrawy.

Słowem, w kuchniach instalowane są coraz bardziej złożone systemy służące uproszczeniu procesu zamówień.

Nowością jest także system warningowy X2 SYSTEM. Jest to system łączący restaurację z siecią, przez którą osoby odpowiedzialne mogą sprawdzać np. zasoby magazynów. Mogą także alarmować w sytuacjach krytycznych, co pozwala na znacznie większą kontrolę restauracji, czy innych punktów gastronomicznych.