Aktualności

19.11.2019

Kolorowe talerze w Targach Kielce

O tym, że kolory potraw są wyjątkowo istotne przekonasz się podczas tegorocznej edycji targów ECO-STYLE w ramach wydarzenia SLOW LIFE

Poznaj atrakcyjne barwy potraw z Targami Kielce
Poznaj atrakcyjne barwy potraw z Targami Kielce

Zdaniem ekspertów z dziedziny żywienia, w tym amerykańskiej psycholog i terapeutki Jane Firbank, dla jedzącego ważniejszy od smaku jest kolor potrawy. To zaskakujące, jednak talerz pełen kolorowych sałatek jest dla oczu „smaczniejszy”, niż ten z ziemniakami polanymi burym sosem. Różnobarwność jest dla mózgu sygnałem o możliwości zmiany gustów kulinarnych i budzi chęć podążania „nowymi ścieżkami smaków”.

Im więcej jaskrawych kolorów na talerzu, tym bardziej rośnie apetyt i zainteresowanie daniem.

Gdy potrzeba nam energii, należy jeść więcej potraw zawierających kolor czerwony i pomarańczowy. Do dań romantycznych dla dwojga zaleca się fioletowe owoce - śliwki, a do picia podawać energetyzujące żółte, cytrynowe napoje.

„Jedz ładnie i kolorowo - bo zdrowo” to hasło prelekcji, którą w trakcie targów Eco-Style Salon Produktów Ekologicznych, będących częścią wydarzenia Kielce Slow Life wygłosi psychodietetyk, edukator żywieniowy - Magda Kowalska.
Podczas przedsięwzięcia zabierze ona uczestników przedsięwzięcia w kolorowy świat zdrowej i pysznej żywności, nauczy doboru odpowiednio wyselekcjonowanych składników, w tym aromatycznych przypraw i ziół.

 Zapraszamy w dniach 30 listopada – 1 grudnia do Targów Kielce.

(AO)

 


Polecane aktualności