W serwisie internetowym Targów Kielce stosujemy pliki cookies w celu gromadzenia danych statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej informacji o plikach cookies, jak wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce >>
Konkurs wojewody Bożentyny Pałki-Koruby „Restauracja z Kuchnią Regionalną” odbywający się w ramach targów GASTRO-TECH wygrała kielecka Victoria z hotelu pod jakże regionalną nazwą „Łysogóry”. Tuż za nią uplasował się Hotel Echo oraz ubiegłoroczny laureat pierwszej nagrody restauracja Monte Carlo. Zwycięski zespół kucharzy przygotował tajemnicze Włochatki Świętokrzyskie, czyli tradycyjne kluseczki oraz Gęś Babci Leokadii.
Przygotowywane od rana dania oceniał profesjonalny zespół jury, między innymi znany z programu Dzień Dobry TVN Robert Sowa. w konkursie udział wzięło 12 restauracji z regionu świętokrzyskiego. Rajem dla podniebienia były dania zrobione według tradycyjnych regionalnych receptur. Zazwyczaj są to przepisy przekazywane od kilkudziesięciu lat z pokolenia na pokolenie, a nawet skrywane rodzinne sekrety kulinarne. Po raz pierwszy impreza połączona z degustacją odbywa się w Targach Kielce. w ramach targów zorganizowano również specjalistyczną Konferencję „W Krainie Świętokrzyskich Smaków”, która ma na celu promocję regionalnej kuchni i tradycyjnych potraw związanych z Ziemią Kielecką. Weźmie w niej udział ponad 100 osób. Restauratorzy, którzy wzięli udział w konkursie przez kolejne dwa targowe dni częstować będą swoimi wyrobami targowych gości.