Salon Produktów Ekologicznych

eco-style targi produktów ekologicznych Salon Produktów Ekologicznych Eco-Style zgromadził wielu świadomych konsumentów

Ekologiczne pieczenie chlebów, tradycyjne receptury wędlin, eko-kosmetyki i ekologiczne produkty do domowego użytku to i wiele innych produktów dla świadomych konsumentów prezentowano na stoiskach Salonu Eco-Style w Targach Kielce.

Zwiedzający, którzy odwiedzili ekspozycję 20-22 kwietnia docenili kierunek, jaki wytyczyła wystawa, podążając za ekologicznymi, światowymi trendami i stylem życia. 

Targi żywności ekologicznej, naturalnej i tradycyjnej odwiedziło blisko 20 000 zwiedzających. Podczas Salonu konsumenci mieli niepowtarzalną okazję, by poznać szeroką gamę produktów wysokiej ekologicznej jakości, ale przede wszystkim spotykać ich wytwórców. Na stoiskach ze zdrową żywnością prezentowano unikalne, często „babcine” procesy wytwarzania produktów. Prawdziwym hitem stało się pieczenie chleba na stoisku Stowarzyszenia Polska Ekologia.  Pieczywo z ziaren zbóż ekologicznych, z wyjątkowymi naturalnymi dodatkami smakowymi, jak na przykład węgiel drzewny cieszyło się wielkim zainteresowaniem. Zwiedzający nie tylko mogli na żywo obserwować proces przygotowywania i pieczenia, ale także degustować wyjątkowe pieczywo.  

 

produkty naturalne na targach eco-style Kosmetyki i produkty ekologiczne do codziennego użytku dla całej rodziny w Targach Kielce

Zakres branżowy Salonu Eco-Style obejmował zarówno najwyższej jakości żywność ekologiczną i naturalne produkty spożywcze, regionalne browary i napoje, ale także eko-specyfiki do codziennego utrzymania czystości w domu, produkty do eko-prania. Wśród gamy eko-artykułów można było znaleźć kosmetyki produkowane z naturalnych składników, parafarmaceutyki czy nawet suplementy diety pochodzenia naturalnego. Zwiedzający mogli kupić odzież, zabawki z ekologicznych materiałów jak len, wełna, bawełna.

 

Merytorycznie o eko-branży podczas Eco-Style

Zainteresowani wzięli udział w specjalnej debacie dedykowanej producentom i  przedstawicielom branży turystycznej,  a także "turystom kulinarnym". Organizatorem wydarzenia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która dała możliwość do dyskusji o sile regionalnych produktów jak wyroby mleczarskie, pieczywo czy domowe nalewki.

Salon uzupełniła również konferencja zorganizowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach zatytułowana „ Jak odnieść sukces w rolnictwie ekologicznym? Produkcja, sprzedaż, znakowanie”.